IoT – möjligheter och risker

Internet of Things – IoT syftar egentligen på allt som är uppkopplat till Internet, men har kommit att särskilt syfta på sådan apparatur som ”pratar” med övriga apparater på nätet. Nuförtiden talas det mycket om apparater med ordet ”smart” som prefix för att särskilja ”vanliga” apparater från sådana, som är aktivt delaktiga i det världsomspännande nätet.

Ett bra exempel är din smarttelefon som – till skillnad från den konventionella telefonen – själv söker efter uppdateringar till appar, berättar hur dagens väder kommer att bli, monitorerar tiden du använder vid skärmen, hur du sover och så vidare. Det är en hel del mer än trådtelefonen klarade av…

Men det är inte bara telefonen som blivit smart under 2000-talet. Allt från lås till vitvaror, olika säkerhetsrelaterade sensorer, luftkonditionering och övervakningskameror ”diskuterar” över nätet konstant. Lagringen av det allt större data är inte heller längre ett problem eftersom olika molntjänster har i princip oändligt med resurer att lagra data.

Nedan ser du en illustration om vad allt IoT kan medföra i ett hem.

En illustration om IoT. (C) University of California, Santa Cruz (UCSC) 2020.

Möjligheter

IoT för med sig en hel del möjligheter. Du kan med några knapptryck på din mobiltelefon konfigurera ditt hem att göra klimatsmartare och ekonomiskt lönsamma samt bekvämlighetsval. Programmera värmeanläggningen att spara på krutet då när ingen är hemma, definiera gränsvärden på när disk- eller tvättmaskinen kan gå på i enlighet med börselpriset. Släcka lampor automatiskt då ingen rör sig i huset, eller klicka på lamporna inför din hemkomst för att inte behöva svamla i mörkret.

Du kan optimera ventilationen så att sval frisk luft införs medan du är borta och ha elbastun att klicka sig på att värmas då du uppnått halvvägs på din springtur.

Med hjälp av smart apparatur är det möjligt att spara pengar, öka på trygghet och också vara mer energisnål och därmed klimatsmartare.

Risker

Då allt är uppkopplat till ett och samma nät (vilket det ju i slutändan oberoende är, även om bara en apparat i hemmets slutna nät skulle vara kopplat till Internet – se videon om routers i modul 1 för att förstå detta bättre) finns givetvis även risker.

Olika nätuppkopplade apparater har ofta fabriksinställda lösenord som få användare kommer att tänka på att byta. Du kan således ha en apparat som är direkt kopplad till samma nät som du använder för att logga in på ditt bankkonto med ett lösenord som hackers kan se direkt i apparatens manual på nätet!

Universitetet i Kalifornien, Santa Cruz (UCSC) nämner i sin artikel om IoT för studerande och personal säkerhetsåtgärder som var och en borde tänka på:

  • Koppla bort egenskaper du inte använder
  • Håll applikationerna uppdaterade
  • Använd säkrade nätuppkopplingar
  • Bekanta dig med produktens egenskaper före du kopplar upp den
  • Byt lösenord!

Rulla till toppen